Yaralar üzerine antibakteriyel olarak baskı yapabileceğiniz akıllı bandajlar

Çin’deki araştırmacılar, antibakteriyelleri depolayabilen ve aktivitelerini kontrol eden, antimikrobiyal dirence karşı mücadelede yardımcı olacak ve bandajlarda kullanılacak kapsüller geliştirdiler.

Akıllı bandaj fosfat tamponlu salin (belli ölçülerde sodyum bikarbonat ve sodyum klorür içeren distile su çözeltisi) tabakasının altında karbon içinde paketlenmiş gümüş nanopartiküller (AgNPs) içerir. Bandaja baskı yapılması katmanların etkileşime girmesine ve antibakteriyel gümüş parçacıkların serbest bırakılmasına neden olur.

Birden fazla ilaca karşı dirençli bakteri türleri, 21. yüzyılın giderek daha yaygın ve tehlikeli bir parçasıdır. Yankıları küresel ölçekte olan, bakterilerin uyum sağlayamayacağı şekilde antibakteriyel maddeleri tam ve anında veren yenilikçi cihazlara ihtiyaç vardır.

Xiaolei Wang ve NanChang Üniversitesindeki arkadaşları, karbon membranlarla çevrilmiş gümüş nanoparçacıkları baz alan, değiştirilebilir kapsüller olarak işlev yapan antibakteriyel materyalleri geliştirdiler. Supramoleküler kapsüller, antibakteriyel gümüşün aktivitesini düzenleyecek, üç farklı ve değiştirilebilir moda (paketlenmiş, açık ve kapalı) sahip olacak ve materyallerin kültür şişeleri için akıllı kapaklar gibi çeşitli şekillerde 3D olarak basılabildiği ek bir avantaja sahip oldukları şekilde düzenleniyor.

Wang, bulgunun kapsüllerin paketlenmiş meyveler için günlük taze tutma filmine benzediğini transmisyon elektron mikroskobu görüntülerinde gözlemlediklerini ve bunun beklenmedik bir fenomen olduğunu söyledi.

Wang’ın ekibi kapsüllerin özelliklerini göstermek için, onları plasterlere ekledi. Elde edilen akıllı bandajların iki parçası vardır; sterilize edilmiş fosfat tamponlu salin içeren bir üst tabaka ve antibakteriyel kapsülleri içeren bir alt tabaka. Bandaja basit bir şekilde baskı uygulandığında tabakaların etkileşime girmesi, aktif gümüş parçacıkların serbest bırakılması ve rengin beyazdan turuncuya dönmesi bandajın çalıştığını gösterir. Eğer bu partiküller bir araya toplanırsa, partiküller antibakteriyel özelliklerini kaybeder.

ABD Louisiana Tech Üniversitesindeki biyoaktif terapötikler konusunda uzman olan David Mills, değiştirilebilir antibakteriyel cihazların, nanoteknoloji, kimya ve malzeme bilimlerini harmanlayan, aynı zamanda gerçek dünya biyotıbbına 3D baskının etkisini gösteren zarif örnekler olmasının kendisini etkilediğini ifade ediyor.  Wang’ın ekibi, hastaya spesifik olan tedavi yöntemleriyle, tıbbi tedavinin talep üzerine oldukça kişiselleştirilmiş hale geldiği bir gelecek gerçekleştirmeye yardımcı oluyor.

Kaynak : chemistryworld.com

1.131 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!