Mermer, Isı Yalıtımlı Binaların Gözdesi Olmaya Aday

Mermer Isı Yalıtımlı Binaların Gözdesi Olmaya Aday

Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Erol, bina sektöründe yüzde 30 düzeyinde enerji tasarrufu potansiyeli olduğunu belirterek, konutlar için harcanan ısıtma ve soğutmada mermerin kullanılmasını öneriyor.

Modern tasarımlara uyarlanan mermer, mekânlara şık bir hava katmakla kalmıyor, ısı yalıtım malzemesi olarak yeşil ev projelerinin öncelikli tercihi olarak da öne çıkıyor.

Doğaya zarar vermeden, su ve enerji tasarrufu sağlayabilecek sistemleri barındıran çevreci yeşil ev projeleri artık kendi enerjisini üreten bina nitelikleri de taşıyacak. Bu bağlamda dünyanın en eski ve en dayanıklı inşaat malzemelerinden biri olan mermer, tamamen doğal taş olması nedeniyle yeşil ev projelerinin öncelikli tercihi olarak öne çıkıyor.

Yeşil evlerde mermer dönemi

Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Erol, mermerin tarih boyunca öncelikli tercih sebebinin ısı yalıtımında doğal bir yapı taşı olmasından kaynaklandığına dikkat çekerek, “Mermeri tüm dünya da tercih sebebi kılan sadece güzelliği ve ortama kattığı doğal zarafet değil. Mermer aynı zamanda sağladığı ısı yalıtımı nedeniyle de tercih edilmektedir” dedi. Erol, Türkiye’nin, dünya mermer rezervlerinin yüzde 35’ine sahip olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Buna rağmen ülkemizde mermer bilinmiyor ve tanınmıyor. Mermer dediğimiz zaman Türk insanının aklına iki şey geliyor ya mezar taşı ya hamamda göbek taşı. Avrupa’ya gittiğimiz zaman ise bunun 3 bin 5 bin 8 bin yıl öncesine dayandığını sokaklardan sütunlar kullanıldığını görürüz. Mermer dünyada, yatak odasından banyoya mutfaktan odalara kadar evin her yerinde kullanılıyor.”

Enerji tasarrufu için mermer

Dünya çapında hızla artan enerji tüketimi ve tükenen enerji kaynaklarının ülkeleri ulusal çapta enerji verimliliği politikaları belirlemeye ittiğine dikkat çeken Erol, “Son araştırmalar ülkemizde, bina sektöründe yüzde 30 düzeyinde enerji tasarrufu potansiyeli olduğu tespit edilmiştir” dedi. Erol, Türkiye’de enerjinin yüzde 30’undan fazlasının binaları ısıtma ve soğutma da kullanıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Enerji verimliliği konusunda karşımıza çıkan önemli bir sorun konutlar için harcanan ısıtma ve soğutmadır. İşte tam bu noktada bizler tamamıyla doğal taş olan mermer diyoruz. Bir defa mermer çok sıhhi bir ürün yazın serin kışın sıcak tutar. Bu özelliğinden dolayı coğrafyası yoktur. Sıcak olan Afrika ve Arap ülkelerinde de soğuk olan Kanada gibi ülkelerde de kullanılır. Kullanım alanı çok geniştir.”

Türk mermerini kendi ürünleri gibi satıyorlar

Tasarımcıların son yıllarda bu şık ve dayanıklı malzemeyi bir kez daha keşfetmeye başladıklarını söyleyen Vakıf Başkanı Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yıllardır kolaycılığa kaçıp ya ‘Çin’e blok satalım hemen paramızı alalım’ ya da iki ölçü var ‘30×60, 60×60 keselim paramızı alalım’ diyoruz. Bu mermercilik değildir. Sanatsal bir şey yapıp katma değerini yükseltmek lazım. Biz bunu atölyelerimizde, fabrikalarımızda kullanıma hazır hale getirip satarsak işte bundan katma değer elde etmiş oluruz. Yoksa yıllardır bizim mermerimizi İspanyollar, İtalyanlar bizden uygun fiyatlarla blok alıp kendi isimlerini vererek sattılar. Çok ucuza mâl ettikleri mermerden çok paralar kazandılar. Hala dünyada onların koyduğu isimler kullanılıyor. Mesela Rosa Lavanto dediğimiz sadece Elazığ’da çıkan ve çok tutulan bir mermerdir ama ne yazık ki dünya bu isimle bilmektedir.”

Kaynak : dunya.com

660 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!