Bozunabilir Plastikler Toprak Bakteri Enzimleri Vasıtasıyla İlk Hallerine Dönebiliyor

Plastik imalat sanayinin gelişimi, plastiğin orijinal karbon dioksit ve şeker kaynaklarına geri dönebilmesi  için istikrarlı bir şekilde gelişmektedir. Bath Üniversitesi’nden bilim insanları; yarı saydam, berrak ve çizilmeye karşı dayanıklı özelliklere sahip petrokimyasallardan yapılmış plastiklerle benzer bir malzeme geliştirdiklerinden, biyolojik olarak bozunabilir plastikler yakında piyasaya çıkacak. Biyolojik olarak parçalanabilir plastik malzemenin insan ihtiyaçları için gerekli kılan özellik, çevre dostu olmasıdır.

Bilim insanları, biyolojik olarak bozunabilir plastik yapma formülüne düşük sıcaklık ve basınçta karbon dioksit ve şeker eklemenin temiz ve güvenli bir süreç olduğunu söylüyor. Ürün, insan vücudunda zaten az bulunan bir maddeye sahip. Şeker timidin, insan DNA’sında bulunan birimlerden biridir ve karbondioksit ve şekerden yapılan bu plastikler güvenli ve uygun bir şekilde ilaç dağıtımı yapan implantlar için iskele olarak kullanıldığından biyouyumludur.

Çalışma, Georgina Gregory liderliğinde Journal of Polymer Chemistry and Macromolecules dergisinde yayınlandı. DNA’da şeker timidin zaten mevcut olduğundan, biyolojik olarak bozunabilir plastik ürün, Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Ram Sharma’nın işbirliğiyle halen yürürlükte olan doku mühendisliği uygulamaları için güvenle uygulanabilir.

Bath Üniversitesi, Sürdürülebilir Kimyasal Teknolojiler Merkezi’nden bilim adamları, yeni ürünün yakında petrokimyasallardan yapılmış sürdürülebilir olmayan plastiklerin yerini alacağını söylüyor. Mevcut üretim prosesleri, plastik şişelerin imalatında polikarbonatlar, CD’ler ve DVD’ler üzerinde çizilmeye karşı dayanıklı, gözlük camları ve cep telefonu kaplamasının korunması için kullanılmaktadır. Polikarbonatlar, biberonların üretiminde yasaklanan bir kimyasal olan BPA ve I. Dünya Savaşı’ndaki kimyasal savaş sırasında kullanılan zehirli bir fosgen madde kullandıklarından, bu prosesler daha yüksek maliyetli ve güvensizdir.

Bath Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Dr. Anthony Bouchard, nüfusun artmasıyla birlikte plastik talebinin artacağını fakat kara ve denizdeki plastik kirliliğinin yarattığı toksisite seviyesinin ve atık tehlikelerinin azalacağını söyledi. Kimyagerler  petrokimyasalları plastik üretiminde 100 yıldır kullanıyorlardı. Bu yeni yaklaşımın biyolojik olarak parçalanabilir plastikler için parlak bir gelecek olduğunu belirtti.

Kaynak : sciencetimes.org

4.562 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!