Bir Öğrenci Görme Engeliler için İlk Sentetik Retinayı Yarattı

Bir Öğrenci Görme Engeliler için İlk Sentetik Retinayı Yarattı

Bir Oxford Üniversitesi öğrencisi tarafından geliştirilen sentetik, yumuşak doku retinası görme engelli insanlara yeni bir umut sunabilir.

Şimdiye kadar, tüm yapay retina araştırmalarında sadece katı ve sert malzemeleri kullanıldı. Oxford Üniversitesi Kimya Bölümü’nden 24 yaşındaki doktora öğrencisi ve araştırmacı Vanessa Restrepo-Schild’in yaptığı yeni araştırma, laboratuar ortamında geliştirilen biyolojik, sentetik dokuları başarılı bir şekilde kullanan ilk araştırmadır. Çalışma, biyonik implant endüstrisine ve insan vücudu dokularına daha yakından benzeyen yeni, daha az invazif teknolojilerin geliştirilmesine, retinitis pigmentosa gibi dejeneratif göz koşullarının iyileştirilmesine yardımcı olmak gibi konularda devrim yaratabilir.

Tıpkı fotoğraf ışığa tepki veren kamera piksellerine bağlı olduğu gibi, görme de aynı fonksiyona sahip retinaya dayanır. Retina insan gözünün arkasında bulunur ve ışığı sinir sistemi boyunca seyahat eden elektrik sinyallerine dönüştüren beyindeki bir cevabı tetikleyen, görülen sahnenin resmini inşa eden protein hücreleri içerir.

Vanessa Restrepo-Schild ekibi, doğal insan retinal prosesini yakından taklit eden yeni bir sentetik, çift katmanlı retina geliştirdi. Retina kopyası yumuşak su damlacıkları (hidrojel) ve biyolojik hücre zar proteinlerinden oluşur. Bir kamera gibi tasarlanmıştır, hücreler piksel gibi hareket eder, gri tonlama görüntüsü oluşturmak için ışığı algılar ve tepki verirler. Kolombiyalı yerli halk, ‘Bu sentetik malzeme, orijinal retinadaki gibi nöronları gözümüzün arkasında teşvik eden elektrik sinyalleri üretebilir’ dedi.

Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışma, mevcut suni retinal implantların aksine, hücre kültürlerinin doğal, biyolojik olarak bozunabilir materyalden oluştuğunu ve yabancı cisimler veya canlı organizmalar içermediğini gösteriyor. Bu şekilde implant mekanik bir tasarıma göre daha az invazivtir ve vücuda advers reaksiyon gösterme olasılığı daha düşüktür. Bayan Restrepo-Schild ekledi: ‘İnsanın gözü son derece hassas, bu yüzden metal retinal implantlar gibi yabancı cisimler çok zarar vericidir, bu da iltihaplanma ve / veya çiziğe neden olabilir. Ancak biyolojik sentetik bir implant yumuşak ve su bazlıdır ve  göz ortamı için daha uygundur. ”

Miss Restrepo-Schild, bu araştırmanın arkasındaki motivasyonunu şu sözlerle belirtti: “Ben her zaman insan vücudundan etkilendim ve şu anki teknolojinin yaşayan hücreler kullanmak zorunda kalmadan insan dokularının işlevini kopyalamak için kullanılabileceğini kanıtlamak istiyorum”

Yaşamsal bedensel işlevlerin ardındaki ilkeleri ele aldım, örneğin işitme ve dokunma duyusu ve ışığı algılama yeteneği ve onları doğal, sentetik bileşenlerle laboratuar ortamında çoğalttım. Umarım araştırmam, sert ve israf olmak yerine yumuşak ve biyolojik olarak parçalanabilen bir teknoloji yolculuğunun ilk adımıdır. ”

Günümüzde sentetik retinanın laboratuar koşullarında test edilmesine rağmen, Miss Restrepo-Schild ilk çalışmasına devam etmek ve canlı dokular ile potansiyel kullanımları keşfetmek konusunda istekli. Bu sonraki adım, maddenin biyonik bir implant olarak nasıl performans gösterdiği konusunda hayati önem taşıyor.

Bayan Restrepo-Schild, teknoloji için bir patent hazırladı ve çalışmanın bir sonraki aşaması Oxford ekibinin, bu kopyanın işlevinin farklı renkleri tanımayı kapsayacak şekilde genişlettiğini görecek. Çok daha büyük bir kopyayla çalışarak ekip, materyalin farklı renkleri ve hatta potansiyel olarak şekilleri ve sembolleri tanıma becerisini test edecek. Daha ileriye bakıldığında araştırma, hayvanlarda yapılan testleri ve ardından insanlarda yapılan bir dizi klinik araştırmayı içerecek şekilde genişleyecektir.

Kaynak:  sciencedaily.com

569 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!